Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
3 SÁVOS HANGSZÍNSZABÁLYOZÓ
Olvasóink értékelése: / 1671
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2014. május 15. csütörtök, 13:43

 

 

A két kapcsolásban a szabályozó rész teljesen egyforma, a különbség a táp részben van. Az első rajz alapján a műveleti erősítőt egy szimmetrikus táppal hajtjuk, ehhez kell egy + és egy - tápfeszültség is és ugye a földpont, a GND. Ám ha valakinek nem lenne szimmetrikus transzformátora, vagy csak nem akar ehhez is külön tápot csinálni, mint én is, akkor annak a második rajz lesz a segítségére. Ehhez már egy sima, 15V nagyságú szekunder oldali feszültségre lesz szüksége vagy tápra. Az utóbbi verziónál a GND pont virtuális földpont, és ami nagyon fontos, hogy a kimenetre kell egy kondenzátor. Én személy szerint a 2. rajzhoz készítettem a NYÁK rajzomat is, gondolom sokan ezt a verziót választják majd. IC-nek én LM324-et használtam, amiben 4 műveleti erősítő is van, de ugye ebből csak egyet használok. Bármilyen, kis zajú IC megfelel a célnak. A bemenetre mindenképpen fólia kondenzátort tegyünk. Sztereo rendszerbe kettőt kell építeni a kapcsolásból, valamint sztereo potmétereket kell alkalmazni.

Pl.: LM324,TL071,TL072,TL074,uA741 stb...

 

 

A képeken az IC alatti 2 lyuk az egy 2000-4700uF-os kondinak való, é nem építettem bele, mert elég jó az erősítőm tápja ahhoz, hogy kihagyjam, viszont azért terveztem bele, hogyha netán külön tápról kell hajtom, ami mondjuk 12-13V-os, akkor abban az esetben beforrasztom a pufferkondit, így megemelve kicsit a feszültséget.

 

 

A kapcsoláshoz készítettem SprintLayout-tal egy tervet, melyet mellékelek is!

Letöltési LINK: http://indabox.hu/mHhm3b

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu