Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
DRAWDIO
Olvasóink értékelése: / 1123
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2010. február 20. szombat, 10:27

 

Ahogy már említettem a bevezetésben a Drawdio nem más, mint egy elektromos hangszer. Képzeld el, hogy egy normál ceruzával rajzolt rajzaidat ezzel a hangszerrel le tudod játszani.

 

 

A kapcsolást a www.drawdio.com oldalon találtam!

Működésről: A működéshez szükséges, hogy a két érintkező között (ER_P, ER_M) vezetősáv alakuljon ki, ami lehet vizes terület, grafit a ceruzában vagy a bicikli küllője. Ennek a „vezetősávnak” a hossza, vagyis az ellenállása határozza meg, hogy mekkora frekvenciával rezeg az astabil multivibrátor.

Tápfeszültség: 1,5V (CMOS 555-ös időzítőknél)

Azért lényeges, hogy az áramkörben CMOS 555-ös időzítő legyen, mert egyedül ennek olyan kicsi a fogyasztása, hogy 1,5V-os tápfeszültségről is működjön! (A normál pl. NE555-ös időzítő csak 4,5V-os tápfeszültség fölött működik!)

Hangszóró: 8 Ohm / 0,5W

Akkor most lássuk a kapcsolási rajzot:

A rajzon található Q1-es tranzisztornak bármilyen PNP típusú tranzisztor megfelel! (Én pl. BC327-et használtam, mivel ez volt „kéznél” )

Az IC1-es időzítő a már említett CMOS 555-ös! (Én pl. TLC555-öt használtam.)

Az áramkört kétféle IC-vel készítettem el. Az egyik SMD IC-t tartalmaz, míg a másik normál DIP8-as tokozásút. (FIGYELEM! Mind a két IC CMOS 555-ös időzítő!)

 

Az SMD IC-t tartalmazó áramkör nyákrajza és beültetése: Nyákterv pdf formátumban

Az SMD IC-t tartalmazó nyákoknak két beültetési rajza van. Az első a megszokott TOP réteg (a nyáklap bakelit felülete), míg a másik a BOTTOM (nyáklap réz felülete).

TOP beültetési rajz jpg formátumban

BOTTOM beültetési rajz jpg formátumban

 

A normál DIP8-as tokozású IC-t tartalmazó áramkör nyákrajza és beültetése:

Nyákterv pdf formátumban

Beültetési rajz jpg formátumban

A végére pedig pár kép és egy videó az általam elkészített DRAWDIO-ról:

 

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu