Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
FREKVENCIAMÉRŐ
Olvasóink értékelése: / 1077
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
2010. július 18. vasárnap, 09:01

Ahogy a bevezetőben is olvasni lehetett, a cikkben egy nagyon praktikus frekvenciamérő kerül bemutatásra. Ilyen kapcsolás sokszor jól jön pl. függvénygenerátoroknál, vagy oszcilloszkópos méréseknél.

 

Technikai paraméterek:

- 1Hz-től 50MHz-ig terjedő mérési tartomány

- mérési tartomány automatikus megválasztása

- akár 7 digit-es kijelzés

- automatikus kapuzárási sebesség (0,1sec-tól  1sec-ig)

- bemeneti túlterhelés elleni védelem

- egyszerű felépítés

 

Kapcsolási rajz:

 

Ezt a kapcsolási rajzot egy külföldi oldalon találtam. Pár apróságot módosítottam:

- R5 helyett 1K-s trimmert használtam (eredetileg 500 ohm-os trimmer)

- az LCD kontrasztját (eredetileg 2,2k ohm-os) állító ellenállás helyett 4,7k-s trimmer ellenállást használtam

- valamint mivel nem kaptam 2N4403-as tranzisztort, ezért én BC 640-el helyettesítettem, de figyelem, más a lábkiosztás!

A kapcsolás láthatóan nem túl bonyolult. A lényege egy PIC16F84-es mikrovezérlő. Tartalmaz még egy 74HC132-es IC-t, ami 4 nand kaput tartalmaz. A tranzisztorok a jel erősítését és illesztését végzik. A C11-es állítható kondenzátor arra szolgál, hogy a kapcsolás mérési pontosságát állítani tudjuk. Ez a PIC órajelének a finomhangolásával oldható meg.

A táplálás 9V-ról történik. Azért van így tervezve, hogy egy 9V-os elemről is működtetni tudjuk. Megfelelő dobozolással kézi műszerként is használhatjuk a kapcsolást.

 

 

 

 

 

 

 

Nyákterv:

A kapcsoláshoz készítettem nyáktervet. A nyákon "helyet kapott" az LCD is, tehát tüskesorral vannak összekötve. A LCD modult távtartókkal szerettem volna rögzíteni, de mivel nem tudtam venni, ezért kénytelen voltam csavarokat felhasználni.

A nyákterv tartalmaz 3 átkötést. Az állítható alkatrészeket a forrasztás felőli oldalról ültettem be, hogy az LCD eltávolítása nélkül is tudjuk azokat állítani. A tervezéskor elkövettem egy elég nagy hibát is, mivel az egyik sorkapocs az LCD alá került, mégpedig a tápcsatlakozóké. Ezért kénytelen vagyok beszereléskor először bekötni, majd utólag felrakni a kijelzőt. Ez egy kis kellemetlenség csupán, de aki gondolja, áttervezheti a nyákot könnyedén.

 

 

 

 

 

 

 

A nyákot a kapcsolási rajzban szereplő alkatrészekhez terveztem, tehát az ott szereplő tranzisztorok lábkiosztását vettem figyelembe. A csavaranyák alá gumialátétet tettem, hogy elkerüljem a nem kívánatos rövidzárokat.

Végül néhány kép a működéséről:

 

 

 

 

 

 

 

Nyákterv letöltése: KATT

PIC program letöltése: KATT

Mindenkinek sok sikert kívánok az utánépítéshez!

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu