Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
EREDMÉNYJELZŐ
Olvasóink értékelése: / 21
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2010. január 14. csütörtök, 19:57

Ez a számláló, amit Kaqkk tervei alapján készítettem, két egymás mellé fektetett A4-es lap nagyságú. A kijelzőt LED-ekből állítottam össze. Egy szegmenshez 4 LED van forrasztva. Ennek a tápfeszültsége előtét ellenállással 12V. 
A két számláló kijelzője közé van téve egy kettőspontot, azzal jelezve, hogy két külön számról van szó.  Ez összesen 114 LED-et jelent. Ajánlatos egy párat pluszba venni, ha valami gond adódna. Sajnos nem tudtam beszerezni olyan nagy nyákot, mint a 4 kijelző egyben, ezért külön 4 részből állítottam össze. Ezen kívül készítettem még 57mm-es kijelzőkhöz nyáktervet, és 38mm-es kijelzőkhöz is. A nagy kijelző elkészítéséről képeket nem tudok prezentálni, mert nem készültek, de röviden leírom, hogy rögzítettem egymáshoz. Amint látható, az első szám után, egy sötét függőleges csík van a nyákon. Az  első szám jobb oldalán, és  a második szám bal oldalán egy darabka rézfólia réteg van. (maratáskor leragasztottam szigetelőszalaggal) Miután kimarattam, sok-sok ónnal összeforrasztottam a  két rézfelületet, és ez biztosítja az egymáshoz való rögzítést.

 

Először kezdtem a látványosabb részével a számlálónak, a kijelzővel. Megvettem a LED-eket. Bizonyára jobban látni, ha magas fényerejű LED-eket veszünk, de nekem megfelelt a sima zöld színű led is.

 

Sokat próbálgattam, hogy milyen méretű kijelző lenne a megfelelő. Először egy számot A4-es méretűre terveztem, de arra nyákot készíteni, és venni már pazarlás lett volna, így maradtam a kisebb méretnél. Előbb papírra kinyomtattam, és beleszurkáltam a LED-et. Ekkor láttam, hogy ez a méret is tökéletesen megfelel.

Próbaképpen összekötöttem a szegmenseket hogy lássam, hogyan is fog kinézni.

Ezek után a két külön kijelző részt egymáshoz csavaroztam. Lényegében az egyik kijelző magasabban lesz, mint a másik, de ilyen nagyságnál nem számít, mert úgyis be lesz majd dobozolva.

Közben elkészült  a nyákterv is KAQKK-nak köszönhetően. A nyákot csakis telifölddel készítsük el, egyébként nem fog működni. (Nem érne el mindenhová a GND) Természetesen duplán kell csinálni a nyákot, mert egy számláló csak 0-99-ig számol, és nekünk 0-99 / 0-99 kell számolni.

Elég minden lyuknak 1mm átmérőjűnek lenni, mert nincs olyan alkatrész, aminek vastagabb lenne a lába a nyák beültetésében.

 

A nyákba beleültettem a  gombokat, de lényegében felesleges, mert a számláló messziről, vezetéken keresztül lesz irányítva, de beforrasztottam a tesztelés miatt. A kijelzőkhöz tüskesort forrasztottam, és majd arra a vezetéket. A nyákterv tartalmazza a PIC tápját is, így megkapja a stabil 5V-ot. A kijelzőt vezérlő ULN2003-as IC-ket foglalat nélkül is be lehet forrasztani, de természetesen óvatosan.

 

Végül be lett ültetve minden, már csak ki kell próbálni.

 

A teliföld miatt a kapcsolónál és a többi helyen elég ramatyul néz ki a forrasztás, de működik.

 

Az én elképzelésem a "távvezérlésről": A kijelző mögé rögzítem a vezérlőt. Onnan hálózati vezetékkel lesz kivezetve a tápellátás, és a vezérlés. Ehhez összesen 6 ér szükséges. (2 a táp. 1 a gombok GND-je, 1 az egyik oldal számláló, 1 a másik oldal számláló, 1 a közös nullázó) A vezetékeket ha csak úgy hozzáforrasztanám a kivezetésekhez, azok könnyen letörhetnének. Ezért gondoltam ki úgy, hogy a vezérlő nyák szélein lyukakat fúrok ki így:

Vezetékdarabokból hajtogattam olyan formákat, amit majd átfűzök a kifúrt lyukakon, és azzal hozzáfogom a nyákhoz a vezetéket így:

Ez után a nyák másik oldalán kössük össze a két külön számláló GND, és +táp részét és a nullázó gombokat is.

 

Ott ahol a két kijelző 3 csavarral van összefogva, a középső csavar hosszabb, mint a többi, és így a vezérlő közepére is fúrtam egy lyukat, így lett a kettő összefogatva. Ilyenkor már a tüskesorokon keresztül meg lehet kezdeni a vezetékek forrasztását.

 

Már csak a másik kijelzőt kell helyesen megcsinálni, és el is készült. 12V-on, az összes ledet kihasználva az áramfelvétel 1A körül van.

 

A hálózati vezetéken keresztül van kivezetve a "távirányító" is. 3 gomb, egy próbanyákra forrasztva.

 

Végül el is készült a nagykijelzős számlálóm. Sikeres utánépítést kívánok!

 

A PIC-be égetendő program, (by Kaqkk) és a nyáktervek innen letölthetőek.

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu