Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
LED-ES KIVEZÉRLÉSJELZŐ
Olvasóink értékelése: / 5486
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2008. december 12. péntek, 18:06
Első cikkem, egy tranzisztoros, LED-es kivezérlésjelző, nagy kivitelbe. Nagy kivitel alatt azt értem, hogy én kb. másfél méterre terveztem, és 20 LED-es.
Lássuk előbb a kapcsolást:

 

Ha jobban megnézzük a kapcsolást, akkor látjuk, hogy négy részre van osztva. A legelső (bal oldali) egy erősítőrész. A mellette lévő diódák alakítanak a hangfrekvenciás jelből egyenáramot.
A harmadik rész, a tranzisztor bázisát húzza a földre, ha éppen nincs vezérlés ne lógjon a levegőbe. A 10 uF-os kondi is oda tartozik ezt kisüti, hogy ha nincs jel. Az utolsó rész meg a látványosság.
LED-ek száma  a tápellátástól függ. 12 Voltról körülbelül 15-18 db LED-et tudunk meghajtani. 0,6-0,7 Volt esik a diódákon így könnyen kiszámolhatjuk, hogy adott feszültségről hány LED fog még fel villanni. Pl.: (12-0.7)/0,7=16 ( mínusz 0,7 még az egyenirányításnál esik).

Megépítés:

Én úgy döntöttem, hogy egy előre kifúrt, ún. próbanyákon építem meg a kivezérlésemet. De mivel egy majdnem ember méretű kivezérlésjelzőben gondolkoztam, ezért a nyákba nem ültethettem a LED-eket, ezért 20 darab, fejenként 2 darab tüskesort ültettem be és erre lesznek csatlakoztatva a kábelek, amit később majd megláttok, hogy milyen módszerrel oldottam meg. Kiszámoltam  a méreteket 20 LED-re, és úgy forrasztottam be a tüskéket és beillesztetem a tranyókat is:


Az alkatrészek beültetése, elrendezése, (tranyók) beforrasztása:

Megpróbáltam minél kisebb helyre sűríteni, de jobban nem ment. Bár egy LED-re vonatkozó egy "oszlopot" jobban is lehetett volna sűríteni, úgy hogy az ellenállásokat is állítva teszem be, de akkor jóformán semmit nem érek el, mert az üres helyekre úgyse lehetne mit tenni.


Fokozatosan beforrasztom a 470R-os ellenállásokat, majd a 4,7K-os ellenállásokat, majd végül a diódákat, és ezzel kész is, a LED-eket vezérlő rész.

 


Már a fő elektronikának a vezérlő része hiányzik csak, és kész is. Erről sok képet nem készítettem, nem is látszik annyira jól minden. De a lényeg látszik, hogy ez aztán jól össze van sűrítve.

És a forrasztási oldaláról egy pár kép. (bár elég nehéz belőle kivenni... Smile )

A LED-ek elrendezése:

A koncepcióm egy hosszú léc, amit a falak beborítására használnak, így szebbé téve a házat. Ennek a hátoldalára, ami nem fog látszani, megrajzoltam a lyukak helyét, ahol lesznek a LED-ek, és a felesleges részt, amit le kell majd vágni.

 

És a már kifúrt, és levágott léc:


A lécet két részre osztottam. Az egyik oldal a LED-ek +, és - oldala.

 

Ahogy a kapcsolásban is látni,a LED-ek + oldalát össze kell kötni. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy szigetelt hosszabb rézdrótról, levettem a szigetelést, és azzal kötöttem össze az összes LED + pólusát. Közben a LED-ek odafogatására is ügyelnem kellett. Megoldás: Előbb egy 3mm-nél kisebb lyukat fúrtam a lécbe, majd egy 3mm-essel megtágítottam, a lyukat, de nem végig. Így a LED-et ha a lécbe szemből dugom be, akkor nem esik át rajta, hanem beleszorul. És így a lábait széthajtottam, és szigetelő szalaggal leragasztottam.


Kíváncsiságból egy ideiglenes táppal kipróbáltam a ledeket, hogy lássam, hogyan fog kinézni majd.


Nos, az egész kivezérlésjelző, 3 részből áll. Az elektronika, a világítós rész, és az összekötő kábel. Eddig jóformán mindennel foglalkoztam, csak az összekötő kábellel még nem. Hogy is van ez? Amint már mondtam, 3 részből áll, és úgy készítettem, hogy ezeket szét lehet külön szedni. A kábel elkészítéséhez, számítógép kábelijeit használtam fel. Az egyik fő kábel, egy IDE kábel (HDD, CD-ROM, stb) ,  és a másik kábel pedig a számítógép előlapjáról jövő kábelek, amiket bele kell "szúrni" az alaplapba. Ha valaki nem tudná miről beszélek, erről van szó:
A kész nyákba szurkálva, majd így néz ki :

Hogy ha már teljesen szétszedhetőnek akarom csinálni, akkor inkább a bemenetet, és a feszültséget is leválaszthatónak készítem el, nem úgy, ahogy előzőleg volt:

Nade az elkészítése: Az ide kábel ereit, ami egybe van forrva, külön-külön széthúzgáltam, és ami felesleges szál, azokat levágtam.
Így már csak össze kell forrasztani, az IDE csatlakozót, és a "szurkálós" csatlakozókat.
Lassan, egyesével összeforrasztgatom a szálakat, és leszigetelem őket.

Az összeköttetés két végén összehúztam őket, hogy ne lógjanak el egymástól.

 

Na és akkor egybe az elkészített, összekötőkábel...

 

... és az elektronikával együtt összekapcsolva:


Odáig már eljutottunk, hogy össze van kötve az elektronika a kábellel, de a LED-ek még nem. Hogy is van ez megoldva? Egyszerűen. Egy tüskesor (mint a HDD kivezetésén található, csak egy nyákba ültethető) van elhelyezve a lécen, amin a LED-ek vannak,
és a kivezetéseire rá vannak forrasztva a LED-ek.

Hátulról az összekötő kábel nélkül így néz ki...
... és az összekötővel pedig így: (összekötő nélkül is cégér, hát még összekötővel.. az a sok kábel.. )


A lényegről, egy kicsit közelebbi képek:

Most akkor egy vázlat az egészről, hogy mindenki tisztában legyen vele:

Már csak táp alá kell helyezni, és egy hangkimenetét rákötni. Én ezt a számítógépemre kötöttem, egy Jack elosztóval, hogy a hangszóróba is szóljon a zene, és a kivezérlésjelző is menjen.

Készítettem még rá 2 "fogantyút" egyet fentre, és egyet lentre, hogy meg tudja magát tartani a falon.

A kivezérlésjelző készen áll a kipróbálásra. Jól mutat a szoba sarkában, fent a falon.
Egy kis videó kedvcsinálónak:
 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu