Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
Bemutatják a memrisztort
2010. április 09. péntek, 19:33

A Hewlett-Packard tudósai bemutatták azokat a miniatűr kapcsolókat, amelyek átvehetik a processzorokban jelenleg használt tranzisztorok helyét. Kipróbálták, megbízhatóan működik. Negyven évvel ezelőtt megjósolták, hogy léteznie kell egy passzív áramköri elemnek, amely megjegyzi a rajta áthaladó áram erősségét és átfolyási irányát. Ezt a memory resistor szavak összevonásával memrisztornak nevezték el.

 

 

 

 


Leon O. Chua, a Berkeley Egyetem kutatójának 1971-es találmányát egészen 2008-ig nem használták. A HP laboratóriumában kezdtek kísérletezni a memrisztorral, és a mérnökök csütörtökön jelentős előrelépésekről számoltak be.

A memrisztor egyszerűbb, mint a mai félvezető tranzisztorok, és elektromos áram nélkül is tud információkat tárolni. A kapcsolókat háromdimenziós tömbökben rendezik el, így sűrűbb csipeket tudnak gyártani. Chua szerint a memrisztorral olyan analóg számítástechnikai rendszereket lehet építeni, amelyek az emberi agyhoz hasonlóan működnek.

Két évvel ezelőtt jelentek meg az első memrisztoros eszközök, azóta a kutatók növelték az adatátviteli sebességet. Így a memrisztor már olyan gyors, mint a szilícium alapú tranzisztorok. A tesztek azt bizonyítják, hogy a memrisztorok több százezer olvasás és írás után is megbízhatóan működnek.

A félvezetőipar már nem sokáig tudja csökkenteni a hagyományos tranzisztorok méretét. Most a legfejlettebb tranzisztorok 30-40 nanométeresek, de a HP már most 3 nanométeres memrisztorokkal kísérletezik. A kutatók szerint három éven belül le lehet gyártani olyan memóriákat, amelyek egyetlen négyzetcentiméteren 20 gigabájtot tárolnak.

A HP memrisztorában elektromos árammal mozgatnak atomokat egy vékony titán-dioxid filmrétegben. Az atom áthelyezése után - még akkor is, ha csak egy nanométerrel mozdítják el - megváltozik az anyag ellenállása, ami mérhető, vagyis leolvasható az adat. A megváltozott állapot fenntartásához nincs szükség folyamatos áramellátásra, ezért nagyon alacsony fogyasztású eszközök készülhetnek a memrisztorokkal.

Forrás: index.hu

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu