Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
ELEKTRONIKUS INDEXRELÉ MOTORHOZ
Olvasóink értékelése: / 5610
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2009. május 26. kedd, 13:46

 

 

Eljött a jó idő, ilyenkor az eddig használaton kívüli gépeket, mint például a mocimat, rendbe kell hozni. Ezért kezdtem bele egy LED-es index készítésébe. Azért készítek ilyet, mert az izzós- mechanikus indexrelés nagyon instabilan villog, ráadásul a LED-es index jobban mutat, mint egy izzós.

Eagles nyákterv

Természetesen mint mindig, a nyákomat vasalásos módszerrel készítem el. Mivel elég egyszerű nyákterv, gondoltam, hogy vasalás közben sok hiba nem történhet a lézerfesték felvitelével, de tévedtem. Elkapkodtam, és a végeredmény nem lett a legszebb, de nem zárlatos sehol. Néhol megfolyt a festék, ettől függetlenül jó a nyák.

Végül is maratás után tűrhető a nyák, de legközelebb kétszer is meggondolom, hogy el e siessem a nyák gyártását. Nos, akkor már csak a felület tisztítása, kifúrása, és elkészítése marad hátra.

Amint látni lehet a nyákon, és a terven is, a nyákra van ültetve a relé. Nem mindenkinek van ilyen reléje, nekem se volt, ezért én máshogy oldottam meg. Régebben szert tettem egy Skoda Feliciás indexrelére. Lényegében nekem nem az elektronikája kell, hanem a doboza. A dobozba azonban nem fér bele ez a nyák, ezért le kell vágni a széleiből. Közben bele is forrasztottam az alkatrészeket.

...a forrasztás sose ment nekem...

Amint az előbb irtam, egy Feliciás indexrelét szereztem. Lényegében az egész relét kiszedtem az autóból, így volt mivel kísérletezni. Azt a relét és az elektronikát, amit kiszedtem az indexrelés dobozból, azt eltettem, mert még jól jöhet, és egy másik index dobozából szedtem ki, és használtam fel az indexet, ami így néz ki:

 

Ha mindez megvan, akkor a relé megfelelő lábait a nyák megfelelő részére kell forrasztani. Egy kis huzal elég oda.

 

Még mielőtt belepréselnénk a dobozba mindezt, előbb forraszuk oda a csatlakozók vezetékeit is.

 

Lényegében készen is vagyunk.  Mehet az összerakás...

 


Pár szó a kapcsolásról:
Akinek Simsonja van, az be tudná kötni, mivel fel vannak tüntetve a nyákterven a csatlakoztatáshoz szükséges számok. Akinek mégse lenne egyértelmű, annak:
A tirisztoros S51-E színes bekötési rajza
31 - a motor váza, tehát TEST.
49 - Ahonnan az indexrelé a + tápot kapja, tehát a gyújtáskapcsoló 15/51-es kontaktja. (külön link)
49a - Ide az index kapcsoló középállását. Ez egy fekete-szürke vezeték lesz.

Akik esetleg máshova kötné be, azoknak itt egy vázlatrajz.

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu