Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
Kapcsolások
3 SÁVOS HANGSZÍNSZABÁLYOZÓ
Olvasóink értékelése: / 1671
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2014. május 15. csütörtök, 13:43

Sziasztok! Ebben a rövid cikkben egy egyszerű, kevés alkatrészből felépített 3 sávos hangszínszabályozót mutatok be. Mivel a szabályozás nem feszültségváltoztatással történik, így a fokozatok teljesen zajtalanok, nincs sercegés állítás közben. A kapcsolás nem invertáló, összegző műveleti erősítőre épül.

 

 

 

 

Bővebben...
 
TETSZŐLEGES SZÁMÚ KÓDZÁR
Olvasóink értékelése: / 1931
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2014. március 13. csütörtök, 00:00

Korábban az oldalon már fellelhető volt egy kódzár kapcsolás, abban azonban voltak hibák, illetőleg nem is én publikáltam. Ebben az új, frissített leírásban ismertetem magát az IC-t, a működési elvet, korrigálom a hibákat. A cikk tanulmányozása után gyakorlatilag végtelen számú nyomógombos kódzárat építhetünk.

 

 

 

Bővebben...
 
MÁGNESKAPCSOLÓK, RELÉK
Olvasóink értékelése: / 595
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2013. március 30. szombat, 19:19

A korábbi relés kapcsolások hozzászólásaiban láttam, hogy nem igazán vannak egyesek tisztában a relék működésével, így ebben a részben megismerkedhettek a relék és mágneskapcsolók működésével. Pár rövid példán keresztül bemutatom nektek a hogyan s mikénteket, az esetleges fejlesztésekről is szót ejtek, 3 gyakorlati példán keresztül elemezzük a működési lehetőségeket többfajta relé és mágneskapcsolón keresztül, 12V-tól egészen a 380V-os határig.

 

 

 

Bővebben...
 
KÉZI VEZÉRLÉSŰ RGB SZÍNKEVERŐ
Olvasóink értékelése: / 1252
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2011. november 20. vasárnap, 20:28

Ez a kapcsolás közös katódú RGB LED-ekhez készült elsősorban. Meg lehet valósítani külön   kék-zöld-vörös LED-ekkel is, valamint közös anódú RGB LED-ekkel is, de ehhez már kicsit át kell építeni a kapcsolást. Ez egy úgynevezett műkapcsolás, azaz nem minden alkatrész feltétlenül szükséges az összeállításához. A kapcsolás funkcionalitása a színkeverésben merül ki: 3 darab potméterrel 9 jól megkülönböztethető színt, valamint kisszáz más árnyalat keverhető ki.

 

 

Bővebben...
 
SZAKADÁSVIZSGÁLÓ
Olvasóink értékelése: / 786
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2011. június 20. hétfő, 16:47

Ez egy nagyon hasznos kapcsolás mind a kezdők és mind haladók számára. A műszer arra használható, hogy megállapítsuk vele egy adott kapcsoláson belül, hogy van-e szakadás, érintkezési hiba. Ha a vizsgálandó résznél nincs szakadás, épek a vezetősávok, alkatrészek, akkor azt a műszer sípolással jelzi. Ha azonban nincs összeköttetés alkatrész-alkatrész között, vagy a NYÁK-on a vezetősávon valahol szakadás van, akkor nem sípol. Így könnyen és gyorsan ki lehet szűrni a hibákat.

 

 

Bővebben...
 
KÉSLELTETETT KI-BE KAPCSOLÓ
Olvasóink értékelése: / 1258
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2011. június 12. vasárnap, 13:47

Ez a kapcsolás nagyon egyszerű, illetve praktikus késleltető áramkör, mely a panelon található két jumper állásának megfelelően a relét a tápfeszültség bekapcsolása után késleltetve húzza meg, vagy engedi el. A meghúzási i ll. elengedési késleltetés trimmer potméterrel 1sec – 7,5min között fokozatmentesen állítható, egy nagyobb elektrolit kondenzátorral pedig meg is hosszabbítható.

 

 

Bővebben...
 
1,5V-os tápegység LM317 segítségével
Olvasóink értékelése: / 56
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2011. június 11. szombat, 11:08

Az áramkör segítségével stabil 1,5V-os feszültséget tudunk, előállítani legyen szó váltakozó vagy egyenáramról. A kapcsolás lelke egy szabályozható stabilizátor IC (LM317). Ennek az integrált áramkörnek köszönhetően nagyon egyszerűen és könnyen megépíthető a kapcsolás, így tökéletesen alkalmas például egy MP3 lejátszó működtetéséhez.

 

 

Bővebben...
 
ARDUINO SEVERINO
Olvasóink értékelése: / 55
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2011. február 06. vasárnap, 12:46

Az Arduino egy egyszerű elektronikus áramkörön és egy szoftverfejlesztő környezetén alapuló nyílt physical computing platform. Az Arduino programozási nyelve a Processing-ből kifejlesztett Wiring egyik implementációja. Az Arduino interaktív tárgyak készítésére használható, számtalan kapcsolót vagy szenzort bemenetként olvasva, lámpák, motorok és egyéb kimenetek kimeríthetetlen választékát képes vezérelni.

 

Bővebben...
 
FREKVENCIAMÉRŐ
Olvasóink értékelése: / 1077
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
2010. július 18. vasárnap, 09:01

Ebben a cikkben egy nagyszerű frekvenciamérőt mutatok be. Elkészítése nem nehéz, egyszerűségét egy PIC mikrovezérlőnek köszönheti. A méréstartomány 1Hz-től 50MHz-ig terjed. A mért értéket egysoros LCD kijelzőn jeleníti meg, méréstartományát automatikusan megválasztja. A kapcsolás sok helyen felhasználható, de alkalmazható akár kézi műszerként is.

 

 

 

Bővebben...
 
DISCO LITEZ 8 LED-DEL WINAMP-HOZ
Olvasóink értékelése: / 48
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2010. július 15. csütörtök, 20:42

Egy egyszerű és nagyszerű kapcsolást szeretnék veletek megosztani. Mondhatni, hogy fillérekből megépíthető és a minősége megközelíti a gyári gépek teljesítményét! Az oldalon már találhattatok egy hasonló kapcsolást, ez abban különbözik, hogy csak 8 db vezérelhető kimenetet fogunk használni. A kimeneteken bármit kapcsolgathatunk, én személy szerint LED-eket. A kapcsolás büszkén megállja a helyét kisebb-nagyobb házibulikban is. A kimeneteket 2 féle képen lehet majd szabályozni: automatikusan és manuálisan.

 

Bővebben...
 
«ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 4

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu