Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
MÁGNESKAPCSOLÓK, RELÉK
Olvasóink értékelése: / 595
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2013. március 30. szombat, 19:19

A korábbi relés kapcsolások hozzászólásaiban láttam, hogy nem igazán vannak egyesek tisztában a relék működésével, így ebben a részben megismerkedhettek a relék és mágneskapcsolók működésével. Pár rövid példán keresztül bemutatom nektek a hogyan s mikénteket, az esetleges fejlesztésekről is szót ejtek, 3 gyakorlati példán keresztül elemezzük a működési lehetőségeket többfajta relé és mágneskapcsolón keresztül, 12V-tól egészen a 380V-os határig.

 

 

 

Bővebben...
 
SZAKADÁSVIZSGÁLÓ
Olvasóink értékelése: / 786
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2011. június 20. hétfő, 16:47

Ez egy nagyon hasznos kapcsolás mind a kezdők és mind haladók számára. A műszer arra használható, hogy megállapítsuk vele egy adott kapcsoláson belül, hogy van-e szakadás, érintkezési hiba. Ha a vizsgálandó résznél nincs szakadás, épek a vezetősávok, alkatrészek, akkor azt a műszer sípolással jelzi. Ha azonban nincs összeköttetés alkatrész-alkatrész között, vagy a NYÁK-on a vezetősávon valahol szakadás van, akkor nem sípol. Így könnyen és gyorsan ki lehet szűrni a hibákat.

 

 

Bővebben...
 
KÉSLELTETETT KI-BE KAPCSOLÓ
Olvasóink értékelése: / 1258
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2011. június 12. vasárnap, 13:47

Ez a kapcsolás nagyon egyszerű, illetve praktikus késleltető áramkör, mely a panelon található két jumper állásának megfelelően a relét a tápfeszültség bekapcsolása után késleltetve húzza meg, vagy engedi el. A meghúzási i ll. elengedési késleltetés trimmer potméterrel 1sec – 7,5min között fokozatmentesen állítható, egy nagyobb elektrolit kondenzátorral pedig meg is hosszabbítható.

 

 

Bővebben...
 
IR TÁVIRÁNYÍTÁSÚ BILLENŐKAPCSOLÓ
Olvasóink értékelése: / 110
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2010. július 03. szombat, 10:58

Az áramkör lényegében egy infra távirányító. A kimenetén található relével szinte bármit vezérelhetünk a környezetünkben. A működéséhez elegendő egy kis impulzus, amelyet az infra távirányító bármelyik gombjának megnyomásával elérhetünk. Ennek köszönhető, hogy a háztartásban található infravörös távirányítók bármelyike használható (pl. TV, videó, hifi, műholdvevő, stb.) A távirányító gombjának megnyomása után addig lesz a kimenet aktív, míg újra meg nem nyomunk egy gombot.

 

Bővebben...
 
VENTILÁTOR FORDULATSZÁM SZABÁLYZÓ
Olvasóink értékelése: / 157
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2010. május 25. kedd, 12:07

Az áramkör segítségével szabályozni tudjuk egy vagy akár több ventilátor fordulatszámát. Személy szerint én oly módon használtam fel, hogy két ventilátort közrefogtam egy furnérlapokból készített dobozban és így egy szívó berendezést kaptam, amelyet forrasztás közben használok a kellemetlen gázok eltávolítására.

 

 

 

Bővebben...
 
IMPULZUS SZÉLESSÉG MODULÁCIÓ, AVAGY PWM
Olvasóink értékelése: / 67
ElégtelenKitűnő 
Írta: Regényi Dávid   
2010. május 04. kedd, 16:40

Ebben a rövid cikkben, egy alap PWM vezérlést mutatnék be, amellyel gyönyörűen szabályozhatjuk egy DC motor (ventillátor) fordulatszámát, de akár LED-es fényforrás, fényerőszabályzására is használható.

 

 

 

Bővebben...
 
ÜTEMVEZÉRLŐ DC MIKROMOTORHOZ
Olvasóink értékelése: / 53
ElégtelenKitűnő 
Írta: Józsa Gábor   
2009. december 06. vasárnap, 15:00

Praktikus ütemvezérlő egyenáramú mikromotorokhoz. Az áramkör lényegében a zene ütemére forgatja a kimenetére kapcsolt mikromotorokat (max 3 db) oly módon, hogy forgásirányukat illetve sebességüket változtatja, így lehetővé téve a sokoldalú felhasználását különböző fényeffekteket készítéséhez.

 

 

 

Bővebben...
 
RÁGCSÁLÓRIASZTÓ
Olvasóink értékelése: / 209
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2009. október 04. vasárnap, 16:16

Sok gondot tudnak okozni a rágcsálók, amikor beférkőznek garázsunkba, pincénkbe vagy akár az otthonunkba. Távol tartásuk azonban meglepően egyszerű. Ebben a cikkben bemutatásra kerül egy riasztó, ami magas frekvenciájú hangok kibocsátásával tartja távol a nem kívánatos vendégeket.

 

 

 

Bővebben...
 
FÉNYERŐSZABÁLYZÓ
Olvasóink értékelése: / 571
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2009. október 01. csütörtök, 17:46

Egyszerű fényerőszabályzó BT137 triakkal. A kapcsoláshoz csak 5 alkatrész szükséges, így fillérekből is összerakható. Sokszor jól jönne, ha egy hálózatról működő fényforrás fényerejét állítani lehetne. Ezzel a kapcsolással könnyen megoldható. A megépítéskor fokozottan ügyelni kell az érintésvédelemre!

 

 

 

Bővebben...
 


Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu