Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
SZAKADÁSVIZSGÁLÓ
Olvasóink értékelése: / 786
ElégtelenKitűnő 
Írta: Horváth Zoltán   
2011. június 20. hétfő, 16:47

Ez a kapcsolás pár alkatrészes és fillérekből összeépíthető. Nekem ez összesen 375 Ft-ba került, ebből a hangszóró dob sokat, de szinte mindenkinek akad otthon egy felesleges kis hangszórója. Nézzük az alkatrészlistát:

Alkatrészlista
Érték Darabszám
8,2 Ω 1 db
4,7 kΩ 1 db

10 kΩ

1 db
47 kΩ 1 db
330 kΩ 1 db
10 MΩ 1 db
1N 4007 2 db
1N 4148 3 db
390 ηF 2 db
BC 548B 2 db
BC 557B 1 db
Hangszóró 1 db
Elvi rajz Beültetési rajz
NYÁK-rajz

Sok mindent nem lehet hozzáfűzni a jelen kapcsoláshoz. Esetleg még annyit jegyeznék meg a BC557 típusú tranzisztorral kapcsolatban, hogy rákerestem az adatlapjára és több helyen az egyes láb volt a collector, ám láttam olyan adatlapot is, ahol az egyes lábhoz az emittert írták. A legbiztosabb az, ha egy műszerrel megmérjük. A fenti képen mellékeltem, hogy milyen típusú tranzisztorokkal lehet helyettesíteni az általam használt tranzisztorokat. Az általam készített NYÁK-on található 2 db átkötés, ez ne zavarjon meg senkit, csupán 2 alkatrészt feleslegesnek találtam és eltávolítottam, a fenti kapcsolás  a javított verzió. Hangszórónak egy 4Ω-os játékautó hangszórót használtam. A kapcsolás táplálása 1,5V-9V-ig történhet. Minél kisebb az áramforrás, annál kisebb terhelésű hangszóróra van szükség.

A bedobozoláshoz egy PVC csövet használtam, előzetes mérések során készítettem egy fa rudat, amire miután hőlégfúvóval meglágyítottam a csövet, ráhúztam. Kifúrtam a hangszórónak pár lyukat, majd elkészítettem a két végét is a doboznak. Az egyik végére fúrtam 2 lyukat, ezeken keresztül vezettem ki a tapintóvezetékeket. Egy másik, fehér műanyagból kivágtam egy kis darabot és méretre reszeltem, majd ragasztópisztoly segítségével rárögzítettem egy megformált PVC darabot. Ezt a két darabot csavarral rögzítettem a nagyobb dobozhoz.

A nyákrajzot itt tudjátok letölteni SprintLayout formában: letöltés

Beültetési rajz pdf formátumban itt.

Nyákrajz pdf formátumban itt.

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu