Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
OLCSÓ LÉZERSHOW HÁZILAG
Olvasóink értékelése: / 1310
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
2010. január 29. péntek, 11:25

 

Ennél a lézershownál egyszerűbbet elképzelni se tudok. Három tükröt erősítünk fel három ventilátorra, így biztosítjuk, hogy a tükrök forogjanak. Rögzítéskor a tükrök picit görbén kerülnek fel, így a rájuk világított lézer nem egy pontban fog visszaverődni, hanem eltorzulva. A három ventilátor (és tükör) fordulata alapján változik a kép, így meglehetősen érdekes alakzatokat tudunk majd generálni.

 

A képeken látható és még sok más fajta alakzatot rajzolhatunk ki. Ezzel az egyszerű kapcsolással azonban senki ne tervezze, hogy bármilyen "szándékos" alakzat kirajzolható. Szándékos alatt értem azt, hogy bármilyen felirat vagy térbeli alakzat. Ez a kapcsolás csupán véletlenszerű alakzatok generálására képes, de szerintem ezzel is nagyon látványos dolgokat el lehet érni.

 

Kapcsolási rajz:

(Katt a képre a nagyobb méretért)

 

Túl sok mindent a kapcsoláson nincs is mit magyarázni. A vezérlést egy PIC18F1320 végzi. A kapcsolás tartalmaz egy kapcsolót, ez felel az üzemmód kiválasztásáért, valamint 3 potenciométert. Minden potenciométer egy-egy motorhoz tartozik, így tudjuk azokat kézzel szabályozni. A motorok fordulatának vezérlése FET tranzisztorokon keresztül történik. A kapcsoláson ICSP-vel jelölt kivezetések a vezérlő programozására szolgálnak, én ezt nem terveztem rá a nyáklapra. A kapcsolási rajzon szerepel még a tápegység rész is. Három féle tápra lesz szükségünk: lézernek, 5V és 12V. A ventilátorok tápja 12V (lehet venni 5V-os ventilátorokat, de nem ajánlom, mert a feszültséggel nem olyan finoman szabályozható a fordulat, így az alakzatok száma is kevesebb lesz), a PIC tápja 5V valamint a lézer tápja lézerfüggő, ezért található ott egy LM317-es kapcsolás. Ezzel beállíthatjuk a kellő feszültséget. Én esetemben ez 2,7V. A kapcsoláson jumperekkel vannak megoldva a bizonyos feszültségek, én azonban ezeket nem terveztem a nyákra.

Felhívnám a figyelmet, hogy az én nyákterveimen egy 5V-os stabilizátor, egy 12V-os stabilizátor és egy LM317 kapott helyet. (Minden terv, program és kapcsolás a cikk végén letölthető!)

 

Lézer:

Igazából túl nagy teljesítményűre nincs szükségünk. Én egy 20mW-os zöld lézert használtam. Zöld szint azért választottam, mert piros szinte már hétköznapinak számít és a zöld sokkal jobban látható. Nem ajánlok 20mW-nál nagyobbat, mert ennek már nagyon erős a fénye, egy átlagos szobában használva hosszabb időn át már zavaró. Tapasztalataim szerint 5-től 20mW-os lézert ajánlok. Természetesen, ha valaki szabadtéren szeretné használni, akkor érdemes a teljesítményt megnövelni, de a 20mW-os a 100m-re lévő házfalra tökéletesen "felrajzolja az alakzatokat".

 

A képeken látni, hogy én egy lézer modult használtam. Ez annyit jelent, hogy a lézer végén található egy kis elektronika. Ez az áramgenerátort tartalmazza, amit gyárilag beállítottak, ezért ezt nem érdemes babrálni. Ha csak maga a lézerünk van, és nem tartalmaz elektronikát, akkor mindenképpen kell egy áramgenerátor kapcsolás is. Nélküle a lézert ki se próbáljuk. Nagyon fontos paraméter még ilyen moduloknál a tápfeszültség. Érdemes kicsit kevesebbel táplálni, mint amennyit gyárilag előírtak, így hosszabb lesz a lézerünk élettartama. Én lézerem gyárilag megadott tápfeszültsége 2.8V, ennél kicsit kevesebbel, 2.7V-al táplálom. Fényerősségben szinte semmi különbség. Régebben kaptam egy tanácsot, hogy az elektronikát kicsit érdemes hűteni, például egy ventilátor közelébe helyezni. Ezért a bedobozoláskor próbáljuk majd egy kicsit szellősebb helyre rakni. A dobozban a lézert én egy hűtőbordára rögzítettem, de ez nem feltétlen a hűtés miatt van, csupán találtam egy olyan bordát, ami pont be illett oda és könnyen tudtam így a lézert megfelelő magasságba és irányba állítani.

A lézer tápját LM317-es stabilizátorral állítjuk elő. Egy kis trimmer segítségével beállítjuk a tápfeszültséget, de lehetőleg kalibráláskor még a lézer ne legyen rákötve. A lézer egy nagyon érzékeny berendezés, ezért vigyázzunk rá nagyon, nem egy történetet lehet olvasni, ahol másodpercek alatt tönkretették.

Szeretném még felhívni a figyelmet, hogy a lézerbe belenézni, valamint más ember vagy élőlény szemébe világítani vele nem szabad! Ilyen teljesítménynél azonnal látáskárosodást okozhat, másodpercek alatt pedig vakságot. Ez nem játék, bánjunk vele megfelelő módon. Továbbá mindenképpen helyezzünk el a dobozon egy jól látható figyelmeztetést!

 

A képet alkotó rész:

Ahogy a cikk elején említettem, a képet 3 tükör 3 ventilátor segítségével képezi.

Szerezzünk be kör tükröket, lehetőleg kisebb átmérőjűt, mint a ventilátorok. Én 60mm-es ventilátorokat használtam, a tükrök átmérője 52mm. Fontos, hogy a tükrök szabályos kör alakúak legyenek, tehát ne kézzel legyen kivágva, hanem fúrva (ilyen kis átmérőknél általában fúrják, nem pedig kivágják). Ha nem szabályos a tükör, vagy nem pontosan a ventilátor közepére rögzítjük fel, akkor hangosan vibrálni fog, majd előbb-utóbb leesik. Próbáljuk minél pontosabban felrögzíteni. Én rögzítéshez ragasztót használtam. Fontos, hogy a tükör nagyobbik átmérőjére ne legyen merőleges a ventilátor tengelye, mert ilyenkor a lézerfény a tükörre világítva csak egy pont formájában verődne vissza. Ha a tükör alá egyik oldalra kicsit több ragasztót teszünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tükör nagyobbik átmérője és a ventillátor tengelye nem lesz merőleges. Nem kell nagy eltérést csinálni, elég, ha 3-5 fokban eltér. Egy kis ábra, hogy szemléltessem:

Remélem ez alapján érthető, hogy hogyan is kell. Ilyen esetben egy pont helyett egy szabálytalan kör képződik és ez lesz továbbformázva a másik két tükrön.

 

Dobozolás, élesztés:

Számomra nagy problémát okozott, hogy a doboz ne rázkódjon. Sokáig nem tudtam kicentrírozni pontosan a ventilátorokat a tükrök miatt. Rengeteget próbálkoztam, finomítgattam, ezzel mindenkinek el kell játszani. Olvastam pár helyen, hogy acryl tükörből nagyon jól meg lehet csinálni, mivel az sokkal könnyebb, és könnyebben is alakítható. Sajnos a környéken én ilyet sehol nem tudtam beszerezni, így maradt a rendes. Kicsit több a munka, de érdemes vele eljátszani.

A tükröket egymástól 90 fokban helyezzük el (ahogyan a képeken látható), így a lézernyaláb egyikről a másikra tükröződik majd. A ventillátorokat szintén ragasztóval rögzítettem (forró ragasztóval, ami kihűlve szilárdul meg), így ha valamilyen okból át kéne helyezni, csak le kell "törni". A doboz tetején kapott helyet a vezérlés, valamint egy ventilátor is, ami a lézer és a hűtő bordáknál keringeti a levegőt.

 

A lézeren kívül hűtőbordára került még a két stabilizátor is. A 7812-es feszültség stabilizátornak annyira nem fontos a nagyméretű borda, mivel nem folyik rajta túl nagy áram (ventilltorok teljesítményétől függ), de az LM317-re mindenképpen nagy kell. Bár a lézer teljesítménye nem túl nagy, de mivel a tápfeszültség nálam 17V körül van és csak 2,7V-ra stabilizál, így meglehetősen sok hőt kell majd elvezetni. A képen látható borda ventilátor nélkül kb. 60 fokra melegedik, nélküle pedig percek alatt túlmelegedik a stabilizátor.

 

Végül pedig egy videó, amit bár nem én készítettem, de ez a lézer kerül bemutatásra. A működési elve ugyan az, viszont a lézer teljesítménye 5mW.

 

Minden szükséges program, kapcsolás és nyákterv letölthető: LETÖLTÉS

Szerintem egy nagyon egyszerű kis berendezés ez, ajánlom mindenkinek, megépítése nem igényel különösebb hozzáértést.

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu