Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
NYÁK KÉSZITÉS VASALÁSSAL
Olvasóink értékelése: / 3899
ElégtelenKitűnő 
Írta: Jecko Dániel   
2009. január 24. szombat, 12:18

 

Bevezető:

Nézzük először a mikéntjét is ennek az egész módszernek. Egy olyan papírt kell beszerezni, aminek a felülete lehetőleg fényes, így nem szívja magába a lézernyomtató festékét. Ha ez megvan, akkor próbáljuk meg a fényes felületet nem összefogdosni, mert azzal összezsirozzuk azt. Nem tudom, hogy ez máshol hogy van, de engem nem láttak szívesen a boltosok ahol lézer nyomtatóval lehet nyomtatni, mikor én fényes fotópapírt vettem elő. Ezért érdemes olyan helyen próbálkozni, ahol türelmesen "elszórakozhatunk" a nyomtatással. Ha megvan a rajz, már csak rávasalom a tiszta nyákra, leáztatom a papírt és kimaratom.

A papír:

Én amikor először halottam a vasalásos nyákkészítésről, egy normális irodapapírra fénymásoltam a nyáktervet. Ott több volt a szakadás mint a normális vezetősáv. Később próbálkoztam a pausz papírral. Akkoriban még örültem, hogy milyen szépen ráment, nem úgy mint a normális papírnál. Most ahogy visszanézem, elég rossz a minőség. Alig hogy fedi a festék a nyákot. Egy vékony gyenge réteg maradt rajta, de viszont ellenállt a vas klorid maratásának. Később halottam a híres műnyomó papírról, amit a környéken sehol se tudtam beszerezni, mert még nem is hallottak róla. Akkoriban megkértem egy fórumtársamat, hogy küldjön már nekem egy kinyomtatott nyáktervet, amit el akartam készíteni, és egy kis darab műnyomó papírt, hogy meg tudjam mutatni a boltosnak, hogy hogy is néz az ki. Azóta se láttam műnyomó papírt... Viszont van egy képem arról is, hogy hogy sikerült a műnyomós vasalásom. Valamiért a közepe kicsit lejött. Látni, hogy itt jó vastagon megmaradt a festék, így kevesebb az esélye, hogy a vas klorid alá mar.

Akik eddig azt hitték, hogy csak műnyomó papírral (amit nem tudtak beszerezni)  lehet szép és minőségi nyákot csinálni, azoknak van egy jó hírem. Én egy egyszerű 170 grammos Canon fényes egyoldalas fotópapírral csinálom a nyákjaimat. Ez sem a legalkalmasabb papír, mert elég "nehéz". Az ideális súly kb, 130g - 150g. Az én esetemben csak annyi a különbség, hogy 170g-os, így nehezebben ázik el a papír, de nem nehéz leszedni. Aki ilyet se tud beszerezni, az menjen el a legközelebbi papiros üzletbe, és vegyen többféle fényes egyoldalas fotópapírt, és próbálja ki mindet. Én is úgy csináltam. Vettem többféle papírt, és egy csomó nem is volt jó.  Szóval csak próbálkozni kell többféle papírral.

A nyomtatás:

Most jön a második gond. Már beszereztük a papírt, de nincs mivel nyomtatni. Nem ajánlatos a boltba menni fotópapírral azzal a céllal, hogy nyomtatni szeretnénk rá, mert több mint valószínű, hogy feleslegesen jártuk meg az üzletet. Viszont próbálkozni lehet. Ha az eladó megengedi, hogy arra nyomtassunk, de ha csak scanner van nekik, vagyis csak fénymásolni lehet, akkor inkább ezt se próbáljuk ki. Mindenki tudja, hogy ha fénymásolunk valamit, akkor a fekete vonalak mellett lesznek halvány pöttyök is. Ezért jobb, ha veszünk egy lézernyomtatót, vagy jobb esetben, van a szomszédnak lézernyomtatója, és nem félti.Wink A képet minél nagyobb felbontásban készítsük el, és az eredeti alakját nyomtassuk  ki. Nekem volt már olyan, hogy a képfelbontása kicsi volt, és az egymáshoz közeli csíkok  a nyákterven egybefolytak. Ugyanezt a nyákrajzot elkészítettem nagyobb felbontásban, és úgy kinyomtatva már nem értek össze. A papírnak természetesen a fényes oldalára kell nyomtatni.
Én már ki is nyomattam a nyákterveket.

Mikor már ki van nyomtatva a nyákrajz, ekkor se fogdossuk a fényes oldalát a papírnak.

Amikor ki lett nyomtatva, egyből észrevettem, hogy valami nagyon nem stimmel. A papír  nemigen maradt fehér, hanem mindenhol egy kis szürkeség maradt a háttérben. Valami nem stimmel a nyomtatóval. A legjobb az lett volna, ha kiküszöbölöm ezt a szürkeséget. De mivel nem volt fontos a nyák, ezért folytattam tovább a dolgom. Odatettem egy irodapapírt is, hogy látni lehessen a  különbséget.

 

A vasalás, előkészülés:

Először vágjuk méretre a nyáklapot, (bár én először vasalok, majd vágok) majd ha megvagyunk ezzel, vegyünk elő egy reszelőt, és reszeljük le a nyák oldalát, amit a fűrész felszaggatott.

Ha a nyák még új, és azt egy gép vágta méretre, annál nem kell lereszelni az oldalait, mert ott pontosan van vágva, és ott nincs felszaggatva a réz lemez. Ez mindazért szükséges, hogy a vasaló a nyák szélein is hozzáérjen a nyákhoz. Ha fel lenne szaggatva a réz, az megemelné a vasalót, és az nyáklap szélein nem érne hozzá a nyákhoz, így nem is maradna meg ott a lézerfesték.

Miután ezek mind megvannak, jöhet a tisztogatás. Nemrég vettem egy pár ilyen hosszú nyákot. Elég jó árba voltak. Azért jó, mert még nincsen a felületük beoxidálva a sok fogdosástól.

Ezt a nyáklapot igazából nem is lenne olyan fontos megtisztítani, de én azért megteszem. Már csak azért is, hogy egy pár kép készüljön róla, és hogy leírjam hogyan csináltam. Szóval: Vettem egy mosogatószivacsot, és egy doboz súrolóport. A szivacsnak a puhább oldalával (tehát nem a zöld részével) kell tisztogatni a nyáklapot. Ha a durvább részével csinálnánk, akkor az mélyebb karcokat hagyna a nyákba, és ez vasaláskor nem tesz jót neki. A szivacs finomabb oldalát vizesítsük be, és a nyákot is. A vizes szivacsra tegyünk egy kis súrolóport, és így finoman súroljuk meg amíg jónak nem találjuk. Ha megvan, öblítsük le a nyákot, és látni fogjuk, hogy a nyáklapunk így fog kinézni, és a szivacs pedig ígyLaughing

Hát nem lett sokkal tisztább, de legalább nincs összefogdosva, ami fontos. Nem zsíros a nyák, így jobban rávasalható a rajz.

A vasalás, előkészülés:

Nézzük csak, mire is lesz szükségünk...

Egy deszkalap, amin majd a nyákot fogjuk vasalni. Én a kenyérvágó deszka másik oldalát használom.
Nyák, ill. nyákok, amire fogjuk majd vasalni a rajzot.
Előre kinyomtatott nyákterveket, amit majd rávasalunk a nyákra.
Vasaló, amivel természetesen vasalni fogunk.
Egy szalvéta, amivel majd a nyákot fogjuk dörzsölni, ezzel is rásegítve a lézerfesték rátapadását a nyákra.

Közben melegítsük elő a vasalót, míg a többi dolgokat csináljuk. Én "félfokon" melegítem elő a vasalót. Lehet látni, hogy nem a minimumon van, sem pedig a maximumon.

Miközben melegszik a vasaló, addig vágjuk méretre a nyákrajzokat...

Ha már bemelegedett a vasaló, akkor fogom azt a szalvétát, ráteszem a nyákra, és elkezdem vasalni, azért, hogy a nyák felmelegedjen, tehát "megnyúlik" , és a nyák ne akkor nyúljon meg, amikor már vasalom rá a nyákrajzot. Ha akkor nyúlna meg, több lenne az esélye, hogy a rajzolat is megfolyik rajta, és összeér a 2 vezetősáv. Lehet, hogy ennek nincs túl sok értelme, de én azért így csinálom. Lehet, hogy előmelegítés nélkül is szépen sikerülne.

 

A továbbiakban a dolgunk az lesz, hogy az előmelegített nyákra rátesszük a papírt, és mindenhol megvasaljuk egy kicsit, hogy a lézerfesték ráolvadjon, és a papír már ne tudjon mozogni a nyáklapon.

 

Közben vegyük elő újra azt a szalvétát, amit az előbb vasaltunk, és gyűrjük össze...

... és a vasalóval vasaljuk a papírt, és ott ahol nincs a vasaló a papíron, ott az összegyűrt szalvétával dörzsöljük, ill. nyomogassuk át a papírt. De csak mértékkel, nehogy össze follyon alatta a festék.

Én a nyák széleit úgy szoktam vasalni, hogy a vasaló talpának a súlyát a papír szélére teszem, vagyis megemelem egy picit a vasalót így:

A másik megoldás, hogy a vasaló elejével kezdem vasalgatni a papír széleit.

A képen látni, hogy egy kicsit megfeketedett a papír teteje a vasalástól, és látni a rajzolatot is. Ez jó nekünk, mert ahol még nem fekete, és nem látni a rajzolatot, ott még vasaljuk át még egyszer, mert ott valószínűleg még nem tapadt rá a festék.

 

 

 

A vasalás készen is van. Kb 2-3 percig tartott. Akkor jó már a vasalás ennél a papírnál, ha már látni a vonalakat. Az én esetemben ez így van, tehát a nyáknak jónak kellene lennie.

Most meg kell várnunk, amíg a nyáklap kihűl, és aztán langyos víz alá tenni, hogy a papír elázzon, és le lehessen szedni a nyáklapról. Ezzel a papírral ha hirtelen áztatás nélkül "letéped" a papírt, a festék fele megy vele együtt, és kezdhetjük újra a vasalást. A legtisztább munka az áztatás. Én a mosdóba engedek egy kis vizet, és oda teszem ázni a nyákot.

Közben megyek vasalok egy másik nyákot. Arról nem készítettem fotót, csak a végén, hogy hogy néz ki. Ahogy írtam, 2-3 percet vasalom. A vasalás kész, és megyek a mosdóhoz beáztatni. Közben a másik már elkezdett ázni. Látni a papíron, hogy hullámos lett a széle. De ez még semmi! Még csak alig kezdett el ázni. Tovább kell hagyni ázni.

 

 

 

 

 

 

Míg a nyákunk ázik, addig keressünk egy kefét. Erre az áztatás során lesz szükség, hogy meggyorsítsuk, a papír szétfoszlását a víz alatt.


Már eléggé elázott a papír rajta. Ez kb 5 percig tartott.Hozzá is lehet kezdeni a dörzsölésnek. Ezt víz alatt csináljuk, és próbáljuk a közepétől, kifele dörzsölni. Először a felületét lehet durvábban is, amikor már a rajzolathoz érünk kicsit finomabba is lehet. Bár ha jól sikerült a vasalás akkor nem kéne, hogy a kapargatástól lemenjen a rajzolat. De azért jobb óvatosan. Kicsit megkapargatva a felületét, látom a nyák képét. A nyák jól sikerült, szakadás és összefolyás mentes.

Már csak teljesen le kell dörzsölni a papír maradékot róla, és Készen is vagyunk a vasalással, és az áztatással.
Elég jól sikerült!

Vasalok még kettő ilyen rajzot, de rosszul. Úgy fogom csinálni, hogy csak egyszerűen, mindig kb a közepén fogom húzogatni a vasalót, a széleire nem ügyelve. Hát a végeredmény magáért beszél:

 

Már csak a maratás maradt hátra, és egy pár kép Wink

Akinek bármi kérdése van a nyákkészitéssel kapcsolatban, az felteheti a fórumban.

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu