Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
FOTÓTECHNIKÁS NYÁK KÉSZÍTÉS
Olvasóink értékelése: / 54
ElégtelenKitűnő 
Írta: Administrator   
2009. február 01. vasárnap, 13:23

Bevezető

Az eljárás folyamán nem hagyományos, hanem fényérzékeny lakkal bevont nyáklapot használunk. Ez a fényérzékeny réteg UV fény hatására olyan kémiai reakción megy át, aminek eredménye képpen ez a lakk réteg lúggal oldható lesz. Ahol a lakkot nem éri UV fény, ott a lakk ellenáll a lúgnak és ezt a tulajdonságát használjuk ki. Az előre megtervezett nyáktervet átlátszó fóliára nyomtatjuk, majd a fényérzékeny nyáklapunk elé helyezzük. A nyomtató festéke ellenáll az uv fénynek, így a mögötte lévő nyákfelület védett marad a fénnyel szemben. Így lényegében a kinyomtatott nyáktervet a nyákra rávilágítjuk. Ahol UV fény érte a nyákot, ott lemosható lesz a védőlakk, ahol nem érte fény, ott ellenálló marad. Az oldható lakkot lúgoldatban lemossuk, így ott tiszta réz felület lesz, amit a maratószer lemar. A védett réteg pedig megmarad, ami pedig maga a nyákrajz.

 

A nyákrajz

Az egészet a nyáklap megtervezésével kezdjük. Ha ez kész van, akkor egyszerű, átlátszó vetítőfóliára kinyomtatjuk a rajzot. Fontos, hogy lézernyomtatóval nyomtassuk, mert a hagyományos tintasugaras nyomtató festéke elkenődik ezen a fólián. Ezt a vetítőfóliát bármilyen írószerboltban be lehet szerezni. Én általában két példányban nyomtatom ki, majd nagyon pontosan egymásra helyezem őket, és összeragasztom, hogy vastagabb legyen a védőréteg, és még véletlenül se jusson át rajta az UV fény.

Ezután érdemes a nyáklapot méretre vágni, de a védőfóliát ne szedjük le róla, mert a hagyományos napfény is már kárt tesz a lakkban. Ha készen vagyunk, mehet a levilágítás.A levilágító, levilágítás

Az egész eljárás során fontos szerepe van az UV fénynek. Ez a fény a Napból érkezik hozzánk, de a mi esetünkben ez a mennyiség elégtelen, ezért mindenképpen szükség van egy UV fényt előállító berendezést elkészítenünk. Legegyszerűbb előállítási formája az UV-s fénycső. Ezek teljesen normális, szabványos fénycsövek, csak a fényük különbözik. Számos méretben és teljesítményben beszerezhető. Használható még UV led is, de mivel ezek kisebb teljesítményben vannak és csak kis helyre szórják a fényt, így sokkal praktikusabb a csövek használata.

A levilágító lényege, hogy több ilyen UV csövet egymás mellé helyezünk,így biztosítjuk a kellő mennyiségű fényt. Sokan építenek át scannert ilyen célra, mivel a kialakítása miatt nagyon alkalmas erre a feladatra. Nekem ilyen felesleges scannerem nem volt, ezért összeraktam magamnak egy egyszerű "dobozt".

Látható, hogy a dobozt 5 darab 210mm-es fénycsőre terveztem, de utólag csak 4 lett behelyezve, mert az oda szánt fojtótekercs nem bírt el 5-öt. Egy cső teljesítménye 6W. A fojtótekercs teljesítménye 30W, így én is azt hittem, hogy elbírja pont az 5 csövet, de miután mind begyújt, sorban kialszanak. Néggyel viszont tökéletesen üzemel. A fénycsöveket sorba kötöttem, ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak.

Mivel ennél a megoldásnál nekünk kell manuálisan a csöveket begyújtanunk, így én nyomógombokkal oldottam meg. Minden nyomógomb egy csövet gyújt. Először tápfeszre kötjük, majd a nyomógombokat egyszerre lenyomjuk. Mikor az összes cső begyulladt egyszerre az összes nyomógombot felengedjük. Elég primitiv megoldás, de a nyák levilágító nem az a berendezés, amit mindennap 8 órát használunk, így szerintem elfogadható. Aki a kényelmet szereti, az megoldhatja az egészet egy egyszerű relés kapcsolóval. A fénycsövek fölé én egy plexi lapot tettem, amire helyezem majd a nyákot. Plexi előnye, hogy egyáltalán nem nyeli el az UV fényt, így hamarabb elkészül a nyák. Hátránya viszont, hogy hajlik. Ha egy nyákot a közepére helyezünk, és egy kis súlyt teszünk rá, hogy jobban odanyomódjon a kinyomtatott tervhez, az alatta lévő plexi meghajlik és így eltávolodik a nyáktól. Ez azt eredményezi, hogy a nyák közepén a levilágítás nem lesz jó, kezdhetjük elölről. Ezért cseréltem én is üvegre a plexit. Az üveg hátránya viszont, hogy bizonyos mértékben elnyeli az UV fényt. Ez könnyen orvosolható azzal, hogy tovább hagyjuk a nyákot a lévilágítóban. Én kb 30 percig hagyom benne, ez idő alatt biztosan mindenhol jó lesz. Elméletileg a nyák bármeddig a lévilágítóban lehet, nem lesz ettől baja.

Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az UV fény károsítja a szemet, így törekedjünk arra, hogy minél kevesebb fény érje a szemünket!

Levilágításkor érdemes egy külön helységben tartózkodni, vagy egy bármilyen nem átlátszó tárgyal a lévilágítót letakarni. Én készítettem hozzá egy egyszerű "fedőt".

Továbbá szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fénycsöveket a hálózatról kell táplálni, így az elkészítéskor ügyeljünk az érintésvédelemre! 

Levilágítás után...

Levilágítás után érdemes a nyákot egyből a lúgoldatba helyezni. Ha mégse, akkor vigyázni kell még mindig arra, hogy ne érje túlzott napfény. Ilyenkor jóformán semmi különbséget nem látni a nyákon, maximum ha csak fény felé fordítjuk, akkor láthatunk egy kis eltérést a színben. Nagyon halványan látható a tervezett nyákrajz.

 

Lúgoldat:

TN 140 Előhívó

Általános ismertetés: Lúgos kémhatású előhívó folyadék koncentrátum.

Alkalmazási terület: Pozitív fénymásoló lakk előhívójának készítésére alkalmas.

Jellemző tulajdonságok:

• nagy kapacitás
• állandó előhívási körülményt biztosít
• többször felhasználható

Használata: Hígítással készítse el az előhívó oldatot. Tegye bele a levilágított lemezt.
Biztosítsa a folyadék áramlását. Vízzel öblítse le az előhívott lemezt.

Kiszerelés: 450 ml műanyag flakon

Biztonságtechnika: C Maró


A doboz hátulján pontosan ismertetve van, hogy milyen arányban kell a lúgoldatot bekeverni. Fontos, hogy ezt az arányt pontosan betartsuk, valamint hogy a kész oldatba tegyük bele a nyáklemezt. Soha ne a nyáklemezre öntsük az oldatot, mert az egyből károsodást okozhat a nyákban. A nyáklapot jól elkevert oldatba helyezzük bele! Védőfelszerelés használata ajánlott.

 

 

 

Miután a nyákot behelyeztük az oldatba, mozgassuk folyamatosan. Lehet majd látni, hogy folyamatosan elkezd feloldódni a védőlakk. Az oldat ettől barnás színű lesz. Addig érdemes benne hagyni, mig látjuk, hogy a nyákról ázik le a lakk. Mikor kiemeljük az oldatból lehet látni, hogy a nyákról tiszta folyadék folyik-e le, vagy esetleg még mindig "piszkos". Amíg nem kapunk szép tiszta rézfelületet rajta a nyák tervel, folyamatosan áztassuk. Én kb.5-7 percig áztatom, de ez függ attól is, hogy mennyire használt (telített) az oldat. A képeken látszik, hogy én bizony ezzel az oldattal már dolgoztam sokat. Miután végeztünk, bő viz alatt öblítsük le a nyákot.

 

Maratás:

TN 150 Gyorsmarató

Általános ismertetés: Vas-klorid alapú marató folyadék.

Alkalmazási terület: Rézfelületek maratására használható.

Jellemző tulajdonságok:

• gyorsított hatású
• megbízható működésű
• állandó maratási körülményt biztosít

Használata: Tegye a 40-50 °C-ra melegített folyadékba a maratni kívánt lemezt. Biztosítsa a folyadék áramlását. Vízzel öblítse le a kimaratott alkatrészt.

Kiszerelés: 450 ml műanyag flakon

Biztonságtechnika: C maró


Doboz hátoldalán szintén található használati utasítás. Átlagos maratószer, szobahőmérsékleten is tökéletesen működik, csak lassabb a folyamat. Védőfelszerelés ajánlott.

 

 

 

 

Ezzel a lépéssel eltávolítjuk a felesleges rézfelületeket, és ha jól dolgoztunk, egy szép nyákot kaptunk végeredménynek. A védőlakk ilyenkor még mindig a rézfelületen található, amit acetonnal lemoshatunk. Tisztítsuk meg alaposan, majd jöhet a következő lépés. (Nem kötelező, de ajánlott, hogy ne oxidálódjon a nyáklap)

 

Védőlakk:

TN 170 Forrasztó lakk

Általános ismertetés: Kolofóniumot tartalmazó forrasztó lakk.

Alkalmazási terület: Nyák lemezek átmeneti korrózió védelmére és alkatrész beforrasztáshoz.

Jellemző tulajdonságok:

• jó terülés
• gyors száradás
• sav mentes folyósítást biztosít

Használata: Szórja a tiszta nyák felületre. Hagyja megszáradni. Végezze el a forrasztást.

Kiszerelés: 150 ml aerosol

Biztonságtechnika: F+ fokozottan tűzveszélyes

 

Mindenképpen érdemes a tiszta rézfelületet ilyen lakkal kezelni. Használati utasítás a hátoldalán. Mivel a levegőben száll, mindenképpen jól szellőző helyen kell végezni a kezelést, valamint belélegzése káros az egészségre. Vékony rétegben kell felvinni, gyorsan szárad (kb 5min.)

 

 

 

 

 

Ezzel a lépéssel lényegében elkészítettük a nyáklapot, most már lehet fúrni és beforrasztani.

 Fényérzékeny nyáklap házilag

Fényérzékeny nyáklapot sok helyen be lehet szerezni, de házilag is lehet készíteni. Mivel elsőre senkinek nem megy az egész eljárás tökéletesen, ezért az elrontott nyáklapokkal újra lehet próbálkozni. Az elrontott réteget lemossuk, majd újra létrehozunk egy fényérzékeny réteget.

 

Fotólakk:

TN 120 Fotólakk

Általános ismertetés: Maratás álló pozitív működésű fénymásoló lakk.

Alkalmazási terület: Nyák áramkör másolására és egyéb maszkolási munkákhoz használható.

Jellemző tulajdonságok:

• magas fényérzékenység
• nagy felbontó képesség
• jó maratásállóság

Munka műveletek:
1. bevonás,
2. szárítás
3. megvilágítás
4. előhívás
5. maratás
6. rétegeltávolítás

Kiszerelés: 150 ml aerosol

Biztonságtechnika: F+ Fokozottan tűzveszélyes, T Mérgező

 

Érdemes itt is elővigyázatosnak lenni, és betartani a biztonsági előírásokat, mert a belélegzése erősen káros az egészségre.

Ezzel a lakkal ugyanolyan védőréteg létrehozható, mint azon a nyákon van, amit fényérzékeny néven drágábban megvásárolunk. Akinek jó a kézügyessége, és egyenletesen fel tudja fújni a réteget a nyákra, annak ajánlom a technológiát, de én is inkább megvásárolom az előre elkészítettet. Felvitelkor vigyázni kell, hogy a réz felület teljesen tiszta és zsírmentes legyen, valamint hogy ne legyen túl vastag vagy vékony a felvitt réteg. Ki kell tapasztalni. Ha sikerült egyenletesen lefújni, akkor a lakkréteget meg kell szárítani. Tegyük meleg helyre, csak vigyázzunk, hogy ne kerüljön rá semmi szennyeződés (és lehetőleg fény se érje), vagy berakhatjuk a sütőbe is egy kicsit (elég extrém megoldás). Lehet készíteni kimondottan erre a célra szárítót, de a többletköltségek miatt megéri inkább előre kezelt nyákot vásárolni. Száritás után ugyanúgy kezeljük, mint a másik nyáklapot. (Megvilágítás, előhívás...) 

Ez az eljárás kicsit bonyolultabb mint az átlagos módszerek, de a minőség érdekében mindenképpen megéri. Több vegyszert is alkalmazni kell, azonban ezek ára 500 Ft körül van és mennyiségükből kifolyólag sokáig elég mind. A technológia élsajátításához türelmesen ki kell tapasztalni a folyamatokat. Remélem hasznos információkkal szolgáltam és hogy sokan kedvet kapnak majd a kipróbálásához.

Végezetül néhány nyák referenciának:

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
koltai Norbert  - uw   |194.176.233.xxx |2013-07-11 13:47:01
Üdvözlet mindenkinek Ez szerintetek elég levilágítani????

http://bolthely.hu/zovanyi/id/
12368_OMNILUX_UV_Energiatakarekos_izzo_20W_E-27_fo glalattal_3U_89506005

Norbi
páka2  - fotolakk   |91.226.79.xxx |2013-03-17 17:51:42
Heló valaki meg tudná mondani egy 100ml-es fotolakk mekkora felületre elég körülbelül?
david  - kérdés   |193.91.86.xxx |2013-02-13 12:51:46
Egy ojan kérdés hogy mindegy mijej a nyáklap???????
Frenki  - levilágítás   |145.236.15.xxx |2012-02-09 20:42:00
Én egy 400W HgLi vagyis Higanygőz lámpát használok (kompletten fojtó tekercsel), amit a szomszéd villanyszerelő
bontott ki, mert korszerűbbre cserélték a világítást valahol. Nem viccelek, 1 perc a levilágítási idő !
Természetesen P20-at használok én is.
MIchael  - levilágítás, ill. szárítás   |80.99.52.xxx |2011-12-31 14:11:27
Sziasztok!

A levilágítást sima ("háztartási" kvarclámpával próbálta már valaki? Elvileg mennie
kellene, mert az UV epromokat azzal szoktam törölni.

A szárításnál mekkor hőmérséklet szokott kelleni? (arra
gondoltam, hogy fénymásolóból kioperált szelénhenger-fűtést lehetne szabályozottan alkalmazni)
gapati  - TN120   |78.92.102.xxx |2011-12-18 10:31:27
Sziasztok!

Mostanság hol lehet beszerezni azt a TN120 fotolakkot? Tudtok rá forrást ajánlani?
Köszönettel:
gapati.
Névtelen   |84.1.97.xxx |2011-06-24 11:13:59
Ühüm,üveg a jó.
master  - re:   |SAdministrator |2011-06-22 07:48:35
Hello!
Én inkább üveget javasolok így utólag, azért, ami a cikkben is le van írva. Plexi behajol középen, és
így nem fekszik fel a nyáklap teljesen.
Szerintem mindenképen üveget vegyél hozzá.
Üdv!
drachvuv  - Plexi üveg   |93.92.248.xxx |2011-06-22 01:51:35
Elfelejtetem megkérdezni még valamit hogy a Plexi üveg milyen vastag kell hogy legyen? és hol szerezhető be?
master  - re:   |SAdministrator |2011-06-17 19:33:31
Helo!
Leírom a pontos méreteket akkor: 320x230x95 mm
Úgy gondolom ekkora dobozba biztos beleférsz, de ha nagyobbra
csinálod sem történik semmi
Üdv!
drachvuv  - Megvilágitás   |93.92.248.xxx |2011-06-17 18:21:17
Értem kösz az infót!
Különben ugyan ezt készítem mint a cikkben van tehát 4x 6w UV 210mm hosszú 30w
fojtótekercs már meg van minden hozzá csak a doboz méreteit nem tudtam főleg hogy milyen távolságra rakjam a
nyákot a cső-töl!
master  - re:   |SAdministrator |2011-06-17 17:03:48
Helo!
A doboz méretei szerintem mindegy, attól függ, neked ilyen hosszúak az uv csöveid.
Levilágításkor nekem
kb 4cm-re van a nyák a csövektől, de ez megint csak olyan dolog, hogy nem előírás. Ha messzebb teszed, akkor
maximum annyi hátrány ér, hogy kicsit tovább kell levilágítanod, de ez abszolut nem számottevő idő. Úgyis csak
próbálgatás után tudod majd kitapasztalni.
Üdv!
drachvuv  - Egy Kérdés   |93.92.248.xxx |2011-06-17 16:56:32
Hello!
elolvastam a cikket, és tetszik nagyon hozzá is kezdtem a megépítéséhez, csak egyet árulj el, hogy a doboz
méretét nem tudom hogy mekkora legyen, meg hogy milyen távolságra legyen helyezve a nyák mikor
megvilágítod?

Előre is köszönöm!
K.G.  - levilágítás   |84.0.17.xxx |2011-04-15 22:34:57

Most végeztem, első saját maratású nyákommal. 75W sima izzóval világítottam le, (egy
hobbielektronikával foglalkozó könyvben olvastam, hogy megfelel)kb 20cm távolságból 20percig. A nyák
tökéletessen sikrült,( 0,4mm-es vonalvastagság). Aki nem akar sokat költeni levilágító berendezésre
és van ideje kivárni, annak ajánlom.
master  - re:   |SAdministrator |2011-03-15 22:58:13
Helo!
Lehet többet értenénk a "tanácsaidból", ha rendesen fogalmazol és írsz.
Üdv!
huszfer  - Foto technikás nyák készítés   |81.182.79.xxx |2011-03-15 19:12:17
Sziasztok!Nagyon sok ötletet olvastam már erről a témárol,és sok mindennel nem igazán értek
eggyet.
1.lézernyomtato?a legolcsóbb a vaterán is kb.15000 eFt+toner!!nekem egy HP deskjetem van tintasugaras
myomtatóhoz való írásvetítő fólia,+utángyártott patron.
Csak be kell lőni anyomtatót kb.fél patron rámegy
duplán nyomtatva és egymásra rakva,eddíg még a 12mill-es vonalak is bejöttek.
A P20 ast azt ugye nem tudjuk
meguszni
2.Előhívás na itt aztán nagy a keverés de gondolom ti is tudjátok˝veszélyes lug csak személyes
átvételre˝
Egy kis ok nyomozás!LEFOLYÓ TISZTÍTO irány a spár gyárto:chemitat 250g több mint
30%nátrium hidroxid na próba 7g/1l nem kell közben beszélgetni
6g/1l viz ez már nyugis de az asszonyt még
ekkor se engedjük halló távra!!Ja és kb500Ft.megint egy kis matek ugye?
Majd elfelettem a P20as 5mm űeglap az
enyém kb A4es 15 perc a ajó őrg napocskán az UV ugye nem semmi Alevilágítás akkor tőkély,ha a
vezetősávok szép sárgásak na nem az irigy ségtől!?
Ki lehet probálni nekem eddig bejött.
Üdv: nektek
master  - re:   |SAdministrator |2011-02-17 21:04:48
Hello!
A fényérzékeny nyákra az van írva, hogy tűző napon 90s alatt lehet alkalmazni. Nem próbáltam
soha, de szerintem kicsit körülményes lehet. Egy próbát viszont megér.
http://hqelektronik.hu/info/hu/pp-1308.html
Üdv!
Tajthy Renátó  - nyáklap   |89.134.157.xxx |2011-02-17 16:04:58
Sziasztok!

Ha nem akarok levilágító rendszert létrehozni, akkor ezt más módon lehetséges megoldani?

Köszönöm
Gézu   |89.134.53.xxx |2010-12-26 00:36:27
Sziasztok!
Én megvilágításhoz egy 125W-os higanygőz lámpát használok, aminek letörtem a külső
üvegburkolatát.kb 30-40 cm távolságról 7perc világítás elég a pozitiv 20 lakknak
Szpaszi   |84.0.105.xxx |2010-11-26 22:12:32
Köszi
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu