Elektronikai szakportal- minden ami elektronikai. programok, elektronikai programok, elektronikai segedprogramok, elektronikus programok, hangfalak, hangfaltervezes, hangfaltervezo, hangfaltervek, kapcsolasok, kapcsolasok, kapcsolas, elektronikai kapcsolas, kapcsolas, kapcsolasi rajzok, kapcsolasi rajzok, bekotesek, kapcsolasi rajz gyujtemeny, bekotesi rajzok, forum, elektronikai forum, elektronikai szakforum, szakforum, cikkek, elektronikai cikkek, elektronikus cikkek, elektronikai leirasok, hirek, elektonikai hirek, hirek az elektronika vilagabol, elektronikai hirek
EGYSZERŰ, SZABÁLYOZHATÓ DC TÁPEGYSÉG
Olvasóink értékelése: / 1218
ElégtelenKitűnő 
Írta: Regényi Dávid   
2010. április 05. hétfő, 16:50

 

A legtöbb elektronikával foglalkozó embernek szüksége van előbb vagy utóbb, de inkább előbb egy tápegységre, amely képes éleszteni különféle tesztáramköröket. Amit most bemutatásra kínálok pontosan ilyen céllal készült, ugyanis a szabályozható egyenfeszültség mellett tud plusz mínusz táplálást is, amely műveleti erősítők miatt került bele. Természetesen ez a része is szabályozható.

 

Nézzük a kapcsolási rajzot:

Ez a tápegységünk szabályzó része. Egyszerűségét az LM350-es IC-nek köszönhetjük. A mindösszesen 3 lábával képes 40V-ot szabályozni, és 3A-ert elviselni, természetesen megfelelő hűtéssel. Az IC adatlapja itt letölthető: Datasheet

A kapcsoláshoz nem mindegy, hogy milyen transzformátort választunk. Előbb már említettem, hogy lesz a berendezésben egy felező áramkör. Sokakban felmerülhet a kérdés, akkor miért nem kell középleágazásos transzformátor. Ezt később indokolni fogom. Jelen esetben nekünk, a trafó esetén más dolgok fontosak.

A primer feszültség: 230V, szekunder feszültség ~20V. Azért írok körülbelül értéket, mivel nagyjából 25V-os egyenirányított feszültség lesz itt. Fontos, hogy ha már egyszer 3A-ra tervezünk, a trafó teljesítménye se legyen kisebb.

P=UxI összefüggést követve-> 25x3=75. Egy közel 75W-os trafóra lesz szükségünk ahhoz, hogy ekkora teljesítményt tudjunk kicsikarni a tápunkból. Ez lehet toroid, vagy lemezelt.

Dióda hidunkat is úgy válasszuk meg, hogy az tudjon minimum 4A-ert. Puffer kondenzátor minimum 4700uF/35V legyen, de az sem árt, ha ennél nagyobb. A led az áramkörben csak az üzemi állapotot jelzi, ezt dobozon kívülre érdemes tenni.

Az LM 350-es IC-nek, ahogy a jól megszokott stabilizátor tápegység IC-knek is, kell bemeneti illetve kimeneti oldalról egy-egy 100nF-os szűrő kerámia kondenzátor.

Szabályzás, a kimenet illetve a test pont között létrehozott feszültségosztó miatt lehetséges.

 

Felező áramkör:

Azt hiszem, mindenki előtt világossá vált, miért nem kell középleágazásos transzformátor.

Ez a komparátoros kapcsolás létrehoz egy 0 pontot, amihez képest kapunk egy + illetve - feszültséget. Az Ube ponthoz az előző kapcsolás kimenetét kötjük, így ez is szabályozva lesz. Olyan műveleti erősítőt válasszunk, amiben nincs Offset kompenzálás, illetve egy tápos. Én LM358AH típusút használtam. Fontos, hogy komplementer tranzisztorokat használjunk, én BD441-442-őt használtam, 4A-es terhelést bírnak. Adatlapjuk letölthető: Datasheet

Nézzük a NYÁK tervet:

A terv Sprint Layout 5.0 programmal készült, letölthető-> Sprint Layout 5.0 HUN

NYÁK terv .lay formátumban: Tápegység

PDF formátumban

 

Azt mindenképpen hozzá kell tennem, hogy építésekor nem volt szükségem 3A-ra, illetve helyem se lett volna nagyobb bordákhoz, éppen ezért ekkora terhelésre alul méretezettek. Bal felül van a bemenet, oda kell kötni a trafó szekunder tekercsének pontjait. Alul látható több sorkapocs is. Balról az első, egy hármas sorkapocs, ez lesz a potenciométer kivezetése, ugyanis ez a doboz oldalán fog elhelyezkedni. Mellette a LED kivezetése, tervből egyértelműen látszik, hogy a bal oldali forrpont lesz a LED anód, a jobb oldali pedig a katód pontja. Harmadik sorkapocs lesz a szabályozott kimenő feszültségünk. A nyák jobb oldalán is láthatunk egy hármas sorkapcsot, látszik az is, hogy ez 3-as. Felső lesz a +, középső a 0, alsó pedig a mínusz feszültség pontunk.

A NYÁK fototechnikai eljárással készült. Erről a technikáról bővebben-> infó

Azt hiszem mindent elmondtam.

Nézzünk egy alkatrészlistát.

 

 • 1db, 230V/24V Transzformátor
 • 1db, 3A olvadó biztosíték
 • 1db, Diódahíd
 • 1db, Zöld LED
 • 1db, 1kΩ-os ellenállás
 • 1db, 4700uF/35V elektrolit kondenzátor
 • 5db, 100nF/35V kerámia kondenzátor
 • 1db, 1N4148 dióda
 • 1db, LM350 feszültség szabályzó IC
 • 1db, 220Ω-os ellenállás
 • 1db, 4.7kΩ-os műanyag, forgószáras potenciométer ( lehet több fordulatú is, a pontosabb szabályzáshoz )
 • 2db, 4.7kΩ-os ellenállás
 • 1db, műveleti erősítő ( a leírtaknak megfelelő, nekem LM358AH )
 • 2db, komplementer tranzisztor, ( BD441-442 ajánlott )
 • 2db, 220uF/35V elektrolit kondenzátor
 • 1db, 160X100-as egyoldalas NYÁK lemez.

 

 

Képek az elkészült tápegységünkről:

 

A képeken látható, hogy a kijelzést analóg műszerre oldottam meg. Azért nem részleteztem ezt a cikkben, mert ez mindenkinek saját igényére bízom, lehet ezt digitális panelműszer is, de ugyan úgy analóg is. Ha valakinek kérdése lenne egy analóg/digitális műszer működtetésével kapcsolatban, keressen fel.

Jó után építést kívánok mindenkinek!

Regényi Dávid

 

Rólunk. | .Impresszum. | .Használati feltételek. | .Kapcsolat. | .Támogatónk a SzerverPlex.hu